De koffiespecht - ik kom er zo op.
Eerst even dit. Laatst zat ik in de trein en hoorde wat ik vaker hoor. Er werd omgeroepen 'Deze trein rijdt niet verder als...'. Wacht even, ver - verder - verst, DAN!, verder dan...
Tenzij de trein natuurlijk niet verder als stoptrein rijdt, maar als sneltrein (in de hoedanigheid van), dan is 'verder als' dus wel goed. Maar bij de vergrotende trap hoor je gewoon 'dan' te gebruiken, dat hebben we zo afgesproken. Toch wordt het misschien ooit 'verder als'. Als iedereen namelijk hetzelfde steeds fout zegt, dan is er een soort consensus dat het goed is. Afspraken, zoals bij de vergrotende trap, kun je veranderen.
Anders ligt dat bij grammaticale logica. Deze sneltrein word stoptrein, zonder t, is echt fout. Ook als iedereen het fout schrijft zal het nooit correct worden. Dit is namelijk logica afgeleid uit een algemene afspraak dat voor vele werkwoorden geldt. Als je dit zou toestaan omdat veel mensen het fout doen, dan zou dat op alle andere werkwoorden ook toegepast mogen worden. Dan krijg je gekke dingen als 'de trein stop niet bij het volgende station'.
Er zijn nog andere uitspraken die om logische reden onjuist zijn. Bijvoorbeeld 'de trein rijdt omhoog'. Dat kan niet. Een trein kan alleen maar in tekenfilms direct omhoog rijden, want 'omhoog' is een verticale beweging, net als omlaag. Zo zijn 'vooruit' en 'achteruit' de horizontale beweging. Een trein kan wel schuin omhoog rijden; mooier is echter 'de trein reed de berg op'.
Nou vooruit, nog een regeltje dan. 't Kofschip, 't fokschaap en xtc-coffeeshop hebben de medeklinkers t, x, k, f, s, c, h en p. Als de stam van een zwak werkwoord hierop eindigt dan gebruik je in de onvoltooid verleden tijd -te en -ten, en anders -de en -den. Het blijven rotwoorden. Wie onthoudt die nou? Dus kan er nog wel eentje bij; ik introduceer 'koffiespecht'.
De koffiespecht drinkt wel een kopje mee als het om de Nederlandse taal gaat! Gezelliger kunnen we niet maken ;-).